Αντικείμενο του έργου Rehabotics είναι η ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου συστήματος αποκατάστασης για την παροχή ιδιαίτερα εξατομικευμένης θεραπείας της λειτουργίας των άνω άκρων σε ασθενείς που εμφανίζουν κινητικές διαταραχές λόγω επίκτητης εγκεφαλικής βλάβης (π.χ. αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου) ή νευροεκφυλιστικής νόσου (π.χ. σκλήρυνσης κατά πλάκας) έχοντας ως κεντρικό πυλώνα την ενσωμάτωση ρομποτικών συστημάτων και υποστηρικτικών λειτουργιών. Κύριο τμήμα του προτεινόμενου συστήματος είναι η ανάπτυξη και αξιολόγηση μιας καινοτόμας ρομποτικής εξωσκελετικής συσκευής, η οποία θα εφαρμόζεται με τη μορφή γαντιού στο πάσχον μέλος του νευρολογικού ασθενή.
Το προτεινόμενο ρομποτικό σύστημα έχει ως στόχους την καταγραφή των κινητικών και κινηματικών παραμέτρων της άκρας χείρας με σκοπό την αξιολόγηση της κατάστασης και προόδου του ασθενούς, ενώ ταυτόχρονα θα προσφέρει ένα εξειδικευμένο και εξατομικευμένο πρόγραμμα αποκατάστασης (θεραπευτικών ασκήσεων, επανεκπαίδευσης λειτουργικών κινήσεων και υποστήριξης καθημερινών δραστηριοτήτων) μέσω του διαδραστικού εικονικού περιβάλλοντος και συνεχούς ανατροφοδότησης από το σύστημα ιατρικών αποφάσεων, που θα παρέχει η πλατφόρμα Rehabotics.
Σκοπός είναι να προσφερθεί ένα περιβάλλον παροχής υψηλού επιπέδου υπηρεσιών θεραπείας και υποστήριξης στους ασθενείς με κινητικές διαταραχές άκρας χείρας, το οποίο θα λαμβάνει χώρα τόσο σε κλινικό περιβάλλον όσο και στο σπίτι του ασθενούς μέσω εφαρμογών τηλεϊατρικής.
Κοινοπραξία
Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Μονάδα Ιατρικής Τεχνολογίας και Ευφυών Πληροφοριακών Συστημάτων
Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών
Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών
Ostracon
Physioloft
α) Ταχύτερη αποκατάσταση των λειτουργικών ικανοτήτων άκρας χείρας λόγω νευρολογικής διαταραχής ή νευροεκφυλιστικής νόσου και περιορισμός του πόνου που παρουσιάζεται λογω σπαστικότητας της άκρας χείρας, με αποτέλεσμα τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών αυτών.
β) Αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των ασθενών και των οικογενειών τους με την υλοποίηση ενός συστήματος που επιτρέπει την πραγματοποίηση ασκήσεων από το σπίτι και την τηλε-παρακολούθηση και περιορίζει σε σημαντικό βαθμό τη συχνότητα και το κόστος της ανάγκης για επίσκεψη ενός εξιδεικευμένου κέντρου φυσιοθεραπείας.
γ) Ενίσχυση της αλληλεπίδρασης ασθενούς-κλινικού, που συμβάλλει στη βελτίωση των θεραπευτικών αποτελεσμάτων και επιτρέπει την αυτόματη αναπροσαρμογή του προγραμματισμού της θεραπείας σύμφωνα με την απόδοση των ασθενών.
δ) Εξατομικευμένη και – κατά συνέπεια – αποδοτικότερη αποκατάσταση μέσω επανεκπαίδευσης κινητικών διαταραχών, θεραπευτικών ασκήσεων ενδυνάμωσης, υποστηρικτικών τεχνολογιών από το καινοτόμο προϊόν αξιολόγησης, αποκατάστασης και υποστήριξης ιατρικής απόφασης της πλατφόρμας Rehabotics.
ε) Οικονομικά οφέλη για το σύστημα υγείας και ασφάλισης, που θα προκύψουν από την ταχύτερη αποκατάσταση των λειτουργικών ικανοτήτων των ασθενών.
στ) Αναβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών του ιατρικού συστήματος υγείας μέσω της νέας γνώσης που θα εξαχθεί. Σύμφωνα με τη βιβλιογραφική ανασκόπηση και την έρευνα αγοράς που πραγματοποιήθηκε κατά το στάδιο συγγραφής της πρότασης, δεν υπάρχει παρόμοιο προϊόν στην Ελληνική βιομηχανία, ενώ σε διεθνές επίπεδο δεν έχει προταθεί παρόμοιο ολοκληρωμένο σύστημα σε ερευνητικό ή βιομηχανικό επίπεδο.
ζ) Ανάπτυξη του τομέα ανώτατης εκπαίδευσης μέσω της συνεργασίας νέων ερευνητών με καταξιωμένες επιχειρήσεις στο συγκεκριμένο αντικείμενο.
η) Σύνδεση της ακαδημαϊκής έρευνας με τις ανάγκες της αγοράς και την οικονομία, που συνεπάγεται τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας για τις ανάγκες υλοποίησης του Rehabotics.
θ) Ολοκληρωμένη επαγγελματική κατάρτιση νέων επιστημόνων που θα συμμετάσχουν στο έργο και ομαλότερη ένταξή τους στις επιχειρήσεις.