Πρακτική Άσκηση Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Ακαδημαϊκών Ετών 2022-2023 & 2023 -2024 (ΜΙS 6004529)

Κωδικός Έργου :

80692

MIS :

6004529

Πληροφορίες Έργου

Επιχειρησιακό Πρόγραμμα

Πρόγραμμα «Ανθρώπινο Δυναμικό και Κοινωνική Συνοχή 2021-2027»

Χρηματοδότηση

Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ)

Προυπολογισμός

1.281.944,00 €

Διάρκεια

12/2022 – 10/2024

Ιστοσελίδα

https://praktiki-new.uop.gr/

Λογότυπο Έργου

Αφίσα Έργου

Περιγραφή Έργου

Η Πράξη έχει ως αντικείμενο την υποστήριξη και ποιοτική αναβάθμιση του θεσμού της Πρακτικής Άσκησης, προκειμένου να επιτευχθεί η ουσιαστική αμφίδρομη επικοινωνία μεταξύ Ανώτατης Εκπαίδευσης και εργασιακού χώρου. Η υλοποίηση της Πρακτικής Άσκησης στοχεύει στην εξοικείωση των φοιτητών με το εργασιακό περιβάλλον και τις απαιτήσεις του επαγγελματικού χώρου, ώστε να καθίσταται ομαλότερη η μετάβασή τους από τον ακαδημαϊκό χώρο στο χώρο παραγωγής των επιχειρήσεων και των οργανισμών. Στο έργο περιλαμβάνονται α) η υλοποίηση δράσεων που στοχεύουν στην αποτελεσματική και ποιοτική πρακτική άσκηση των φοιτητών του Ιδρύματος σε κατάλληλους φορείς και β) υποστηρικτικές δράσεις, οι οποίες σκοπό έχουν να ενημερώσουν, να παρακολουθήσουν και να αξιολογήσουν όλες τις δραστηριότητες του έργου, αλλά και να συντελέσουν στην ορθή διαχείρισή του. Η Πρακτική Άσκηση αποκτά κρίσιμη σημασία καθώς αποτελεί το πεδίο όπου η αποκτηθείσα επιστημονική γνώση σε θεωρητικό επίπεδο εφαρμόζεται στην αγορά εργασίας και στον πραγματικό επιχειρηματικό κόσμο, συμπληρώνεται, αναπτύσσεται και αφομοιώνεται με δραστηριοποίηση των φοιτητών και διδασκόντων των Τμημάτων σε έναν συνεχώς αυξανόμενο αριθμό φορέων που αξιοποιούν και υλοποιούν στην πράξη δημόσιες πολιτικές και παρεμβάσεις με κοινωνικό και εκπαιδευτικό αντίκτυπο.

Οφέλη Έργου

Το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου έχει έδρα στην Τρίπολη και παρουσία στις πρωτεύουσες όλων των νομών της Πελοποννήσου. Στην Πράξη συμμετέχουν φοιτητές από όλα τα Τμήμα του Πανεπιστημίου, με απώτερο στόχο να εκπονήσουν Πρακτική Άσκηση 1218 φοιτητές των Πανεπιστημιακών και Τεχνολογικών Προγραμμάτων Σπουδών του Πανεπιστημίου. Μέσω της Πρακτικής Άσκησης αναμένονται και έμμεσα οφέλη όπως: Δίνονται κίνητρα στους/στις φοιτητές/τριες να παραμείνουν, να έρθουν σε επαφή και να αναπτύξουν επαγγελματικές σχέσεις με τοπικούς παραγωγικούς φορείς. Ωφελούνται άμεσα οι τοπικοί παραγωγικοί φορείς οι οποίοι εξοικονομούν πολύτιμους πόρους όσον αφορά στην αναζήτηση του κατάλληλου καταρτισμένου και εκπαιδευμένου προσωπικού. Ωφελείται ως σύνολο η τοπική κοινωνία εφόσον με τον τρόπο αυτό δύναται να μετριαστεί σταδιακά η εκροή ανθρώπινου δυναμικού προς την πρωτεύουσα.

Αποτελέσματα Έργου

Τα αποτελέσματα που αναμένονται από το προτεινόμενο πρόγραμμα αφορούν στα ακόλουθα σημεία: Προσανατολισμό των φοιτητών στην ανάπτυξη δυναμικών ικανοτήτων στο πλαίσιο της Αγοράς Εργασίας, πολύ δε περισσότερο όπου το αντικείμενο ως διεπιστημονικό παραπέμπει σε ένα ευρύ φάσμα δυνατοτήτων απασχόλησης. Εφαρμογή της γνώσης που εκρέει από τα Τμήματα και που καταγράφεται στο επίπεδο του Προγράμματος Σπουδών τους σε πλαίσια συγκεκριμένων εφαρμογών και καταγραφή αναγκών επαναπροσδιορισμού της ως αποτέλεσμα της αξιολόγησης της εμπειρίας της πρακτικής άσκησης (πιθανή τροποποίηση των Προγραμμάτων Σπουδών προς κατευθύνσεις περισσότερο συμβατές με τις ανάγκες της Αγοράς Εργασίας). Σύνδεση των Τμημάτων με φορείς που δραστηριοποιούνται σε συναφή με αυτά γνωστικά πεδία και προαγωγή συνεργασιών και σε άλλα πέραν της Πρακτικής Άσκησης αντικείμενα (π.χ. έρευνα, εφαρμογή καινοτομιών, συμβουλευτικές υπηρεσίες).
Μετάβαση στο περιεχόμενο