Ποιοτική Αναβάθμιση Αποπρασινισμένων Πορτοκαλιών και Μανταρινιών, με Περιορισμό της Μετασυλλεκτικής Έκθεσης στο Αιθυλένιο μέσω Εισαγωγής Καινοτόμων Φυσικών Απλών Τεχνικών (OraMa2degreen) Μ16ΣΥΝ2-00294
Βασικός στόχος της πρότασης είναι η παράκαμψη του κλασικού/στατικού τρόπου εφαρμογής του αποπρασινισμού σε καρπούς εσπεριδοειδών με την αντικατάστασή του από μια καινοτόμα προσέγγιση εναλλαγών χαμηλών-υψηλών θερμοκρασιών με μειωμένη έκθεση σε αιθυλένιο, έχοντας ως βάση την ιδέα εκμετάλλευσης ενδογενών μηχανισμών των καρπών. Ένας δεύτερος στόχος της πρότασης αποτελεί η αντικατάσταση της υποκειμενικής μακροσκοπικής εκτίμησης του σταδίου ωριμότητας από μια χαμηλού κόστους αντικειμενική εκτίμηση που μπορεί να εφαρμοστεί ακόμα και σε επίπεδο παραγωγού αλλά και η επιλογή των συνθηκών με βάση την καταγραφή της θερμοκρασίας στον αγρό πριν τη συγκομιδή
Οφέλη Έργου
Η υλοποίηση του Επιχειρησιακού Σχεδίου του Έργου θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα των συμμετεχόντων (βραχυπρόθεσμα) και μακροπρόθεσμα με την ευρύτερη εφαρμογή του, της ελληνικής παραγωγής και εμπορίας των προϊόντων:
Μείωση του κόστους παραγωγής μέσω μείωσης της απώλειας βάρους των καρπών λόγω μείωσης της διάρκειας αιθυλενισμού τους (δεδομένου ότι η απώλεια βάρους είναι πολύ μεγάλη στον αιθυλενισμό), με ταυτόχρονη μείωση σε ανάγκες ενέργειας λόγω μείωσης του χρόνου παραμονής στους θαλάμους αποπρασινισμού.
Ποιοτική αναβάθμιση καρπών (φλοιός, κάλυκας, γεύση).
Δυνατότητα διεύρυνσης του χρόνου διάθεσης των καρπών στην αγορά, κλιμακώνοντας τον αποπρασινισμό με ή χωρίς αιθυλενισμό.
Αποσυμφόρηση των μονάδων αποπρασινισμού σε περιόδους αιχμής.
Διείσδυση σε νέες αγορές.
Αντιμετώπιση των αρνητικών και μη ελεγχόμενων υψηλών θερμοκρασιών αγρού στην ποιότητα των προϊόντων με απλές τεχνικές εναλλαγής των θερμοκρασιών και προετοιμασία για μελλοντική άνοδο της θερμοκρασίας λόγω κλιματικής αλλαγής.