PLAN-V Πλατφόρμα λογοθεραπείας με εικονικό βοηθό (MIS 5069896)

Κωδικός Έργου :

80527

MIS :

5069896

Πληροφορίες Έργου

Επιχειρησιακό Πρόγραμμα

Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» (ΕΠΑνΕΚ) Δράση «ΕΡΕΥΝΩ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ – ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ»

Χρηματοδότηση

Προυπολογισμός

209.775€

Διάρκεια

8/2020 – 7/2023

Ιστοσελίδα

https://planv-project.gr/

Λογότυπο Έργου

Αφίσα Έργου

Περιγραφή Έργου

Αντικείμενο του έργου «Πλατφόρμα Λογοθεραπείας με Εικονικό Βοηθό» (A Speech and Language Therapy Platform with Virtual Agent: PLan-V) είναι η ανάπτυξη μιας καινοτόμου διαδραστικής πλατφόρμας για τεχνολογικά υποβοηθούμενη, εξατομικευμένη λογοθεραπευτική παρέμβαση σε άτομα με χρόνια ελλείμματα λόγου και ομιλίας (π.χ. απραξία, δυσαρθρία, σπασμωδική δυσφωνία, ρέουσα και μη ρέουσα αφασία, ολική αφασία, ανομία, αγραμματισμός). Μέσω της πλατφόρμας οι ασθενείς μπορούν να εξασκούνται στον χώρο τους, χωρίς να απαιτείται η παρουσία φυσικού λογοθεραπευτή, με τη βοήθεια ενός εικονικού βοηθού (Avatar). Παράλληλα, η πλατφόρμα θα αποτελέσει ένα πολύτιμο εργαλείο στην υπηρεσία των λογοθεραπευτών, επιτρέποντάς τους να σχεδιάζουν και να χορηγούν εξ αποστάσεως εξατομικευμένα προγράμματα λογοθεραπείας στους ασθενείς και να αξιολογούν τακτικά την πορεία τους. Τα παράγωγα του έργου θα ενσωματωθούν σε μία ολοκληρωμένη πλατφόρμα, διαθέσιμη ως διαδικτυακή υπηρεσία για χρήση σε υπολογιστή, καθώς και ως εφαρμογή για έξυπνες κινητές συσκευές. Οι Δραστηριότητες του PLan-V περιλαμβάνουν: Α) Δοκιμασίες παρέμβασης σε περιπτώσεις διαταραχών ομιλίας και διαταραχών λόγου (γλώσσας), μέσα από την έννοια της προσωποποιημένης εκμάθησης και τη χρήση των κατάλληλων πρωτοκόλλων παρέμβασης, καθώς ο λογοθεραπευτής μπορεί να ελέγχει την πρόοδο των ασθενών του και είναι σε θέση να προτείνει διαφοροποιημένους τύπους θεραπείας ανά περίπτωση, ανάλογα με τις υφιστάμενες ανάγκες. Β) Σύστημα αυτόματης αξιολόγησης του βαθμού βαρύτητας της διαταραχής, μέσα από την ανάλυση αυθόρμητου λόγου του ασθενούς, που προκύπτει από τη δημιουργία ενός αλγόριθμου μηχανικής μάθησης, ο οποίος θα διακρίνει και θα κατατάσσει αυτόματα τους ασθενείς σε κατηγορίες, ανάλογα με το επίπεδο βαρύτητας των γλωσσικών ελλειμμάτων τους. Γ) Εικονικός βοηθός: Το σύνολο των ασκήσεων λογοθεραπείας της πλατφόρμας PLan-V υποστηρίζεται από έναν εικονικό βοηθό, δηλαδή έναν ψηφιακό χαρακτήρα (Avatar), ο οποίος καθιστά πιο φιλικό, εύχρηστο, επικοινωνιακά αποτελεσματικό και φυσικό το ψηφιακό περιβάλλον των εικονικών συνεδριών. O ρόλος του ψηφιακού χαρακτήρα είναι να καθοδηγεί τον ασθενή στην εκτέλεση των δραστηριοτήτων που του έχουν ανατεθεί από τον φυσικό λογοθεραπευτή. Κοινοπραξία Τμήμα Λογοθεραπείας, Πανεπιστήμιο Πατρών Ινστιτούτο Επεξεργασίας του Λόγου, Ερευνητικό Κέντρο «Αθηνά» Εργαστήριο Σχεδιασμού Ενσωματωμένων Συστημάτων & Εφαρμογών του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου Εταιρεία Πληροφορικής Pikei New Technologies Κέντρο Αποκατάστασης & Αποθεραπείας ΑΝΙΜUS

Οφέλη Έργου

Το προτεινόμενο έργο αναμένεται να έχει σημαντικά αποτελέσματα που αφορούν την επιστημονική κοινότητα, την κοινωνία και την οικονομία. Θα προαγάγει την έρευνα στον χώρο της παθολογίας λόγου και ομιλίας ενώ αναμένεται να προωθήσει τη διερεύνηση νέων αποτελεσματικών μεθοδολογιών και εργαλείων για τη βελτίωση της αξιολόγησης και θεραπείας των διαταραχών λόγου και ομιλίας. Σημαντικά οφέλη αναμένονται, ακόμα, με την συμβολή στην προώθηση της έρευνας στον τομέα της πολυτροπικής αλληλεπίδρασης ανθρώπου-υπολογιστή και της καινοτόμου ανάπτυξης εφαρμογών για το διαδίκτυο των πραγμάτων. Αναφορικά με τα οφέλη για τους ασθενείς με διαταραχές λόγου και ομιλίας, αποτέλεσμα της χρήσης της πλατφόρμας θα είναι η αύξηση του χρόνου λογοθεραπείας και η πραγματοποίησή της από το σπίτι και, κατά συνέπεια, η επιτάχυνση και βελτιστοποίηση της διαδικασίας αποκατάστασης προς όφελος των ασθενών που είτε δεν μπορούν να μετακινηθούν είτε δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να καλύψουν μεγάλο αριθμό δια ζώσης συνεδριών. Ταυτόχρονα η συστηματική χορήγηση προγραμμάτων μέσω της προτεινόμενης πλατφόρμας από τους λογοθεραπευτές, παράλληλα με τις δια ζώσης συνεδρίες, αναμένεται να αυξήσει τον χρόνο της συνολικής παρέμβασης, να μειώσει το συνολικό οικονομικό κόστος για τον ασθενή, αλλά και να αναβαθμίσει συνολικά το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών από ιδιώτες λογοθεραπευτές και φορείς υγείας.

Αποτελέσματα Έργου

Μετάβαση στο περιεχόμενο