MELTopenLab: Τεκμηρίωση και Οντολογία Εκθεμάτων / Αντικειμένων Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Μεθόδων Αποκατάστασης & Συντήρησής τους, Ανάλυση Συμπεριφοράς και Δημιουργία Προσωποποιημένης Εμπειρίας Επισκέπτη σε Μουσεία και Πολυπολιτιστικούς χώρους / Aνοικτά Eργαστήρια (κωδ. Έργου Τ6ΥΒΠ-00108, MIS 5109531)

Κωδικός Έργου :

80591

MIS :

5109531

Πληροφορίες Έργου

Επιχειρησιακό Πρόγραμμα

Ε.Π.ΑΝ.Ε.Κ. 2014-20 (ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ «Υδατοκαλλιέργειες» – «Βιομηχανική Υλικά» – «Ανοιχτή Καινοτομία στον Πολιτισμό»)

Χρηματοδότηση

Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ETΠΑ) Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ)

Προυπολογισμός

Προϋπολογισμός που αναλογεί στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου: 97.048,00€ Συνολικός προϋπολογισμός: 639.726,40€

Διάρκεια

21/5/2021 – 20/12/2023

Ιστοσελίδα

Λογότυπο Έργου

Αφίσα Έργου

Περιγραφή Έργου

Το έργο MELTOPENLAB στοχεύει στην ανάπτυξη και πιλοτική λειτουργία ενός καινοτόμου ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος για επιδεικτικές εγκαταστάσεις όπως Μουσεία, Πολύ-Πολιτιστικοί χώροι και Ανοικτά Εργαστήρια (Open Labs) και εστιάζει στην ψηφιακή τεκμηρίωση εκθεμάτων / αντικειμένων νεότερης πολιτιστικής κληρονομιάς και μεθόδων αποκατάστασης / συντήρησης και παρουσίασής τους, δημιουργία σχετικών οντολογιών και καινοτόμων τρόπων ανάδειξής τους. Στο πλαίσιο αυτό δημιουργήθηκε και εξοπλίστηκε Ανοικτό Εργαστήριο καινοτόμων τεχνικών συντήρησης & αποκατάστασης υφάσματος, υλοποιήθηκαν οντολογίες τεκμηρίων και μεθόδων συντήρησης και σύστημα αποτύπωσης & ανάλυσης της κίνησης των επισκεπτών σε σχεδόν πραγματικό χρόνο, για την αξιολόγηση του ενδιαφέροντος ανά έκθεμα και συνολικά, καταγραφή της συμπεριφοράς και ικανοποίησης του επισκέπτη, καθώς και τη δημιουργία και παροχή σε αυτόν εξατομικευμένης εμπειρίας παρουσίασης, ψυχαγωγίας και μάθησης. Συντονιστής φορέας: Τεχνολογικές Λύσεις Χ και Σ Α.Ε. (HSTECH) Συνεργαζόμενοι φορείς · ΜΟΥΣΕΙΟ ΝΕΩΤΕΡΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ (Μ.Ν.Ε.Π.) · Εργαστήριο Διαχείρισης της Πληροφορίας, Τμήμα Βιβλιοθηκονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης, ΤΕΙ Αθήνας (ΕΔΠ-ΤΕΙΑ) · Κων. Μαντές – Δημ. Τσάμης Ο.Ε. (ΓΝΩΣΙΣ Computers) · Ν.ΠΑΠΑΖΗΣ και ΣΙΑ Ο.Ε. (ALTSOL)

Οφέλη Έργου

Το MELTOPENLAB αντιμετωπίζει ολιστικά και ενσωματώνει τέσσερα στοιχεία: (α) σχήματα μεταδεδομένων για την ψηφιακή τεκμηρίωση και παρουσίαση των εκθεμάτων και τις μεθόδους διατήρησής τους, τη χωρική διαχείριση και την αξιολόγηση τους, (β) εργαλείο για την καταγραφή της κίνησης των επισκεπτών σε σχεδόν πραγματικό χρόνο (nRT) σε επώνυμη και ανώνυμη λειτουργία, (γ) εφαρμογή για κινητά για τη δημιουργία και την παροχή στους επισκέπτες εξατομικευμένης παρουσίασης, ψυχαγωγικής και μαθησιακής εμπειρίας και (δ) πλατφόρμα για τους διαχειριστές μουσείων να λαμβάνουν στατιστικά στοιχεία παρακολούθησης για την αξιολόγηση των εκθεμάτων μέσω επισκεπτών εμπειρία (ενδιαφέρον, συμπεριφορά, rating). Η ανάλυση υιοθέτησης λύσεων για τα παραπάνω ζητήματα και η ενσωμάτωσή τους επικεντρώνεται στην αποδοτικότητα, τη διαθεσιμότητα, τη συμβατότητα και την επεκτασιμότητα, ανταποκρινόμενη στις απαιτήσεις των σύγχρονων μουσείων πολλαπλών χώρων και μεγάλης επισκεψιμότητας. Η εμπειρία των επισκεπτών ενισχύεται μέσω της παροχής εξατομικευμένου εκπαιδευτικού / ψυχαγωγικού περιεχομένου και προτάσεων εκθεμάτων και διαδρομών, που παρέχονται δυναμικά, σύμφωνα με το προφίλ / προτιμήσεις και τη συμπεριφορά του επισκέπτη. Οι υπεύθυνοι / επιμελητές μουσείων, αποκτούν πρόσβαση σε στατιστικές παρακολούθησης της κυκλοφορίας των επισκεπτών και αξιολόγησης εκθεμάτων / διαδρομών, επιτρέποντας έτσι τη διαφοροποίηση του πολιτιστικού περιεχομένου σύμφωνα με τις ανάγκες των διαφόρων ομάδων επισκεπτών και την αναδιάταξη της κατανομής των εκθεμάτων εντός των χώρων μουσείων, σύμφωνα με τις κυκλοφοριακές απαιτήσεις ή / και περιοδική εστίαση σε συγκεκριμένα εκθέματα. Έτσι, τους δίνεται η δυνατότητα να διαμορφώνουν στρατηγικές έκθεσης στοχευμένες για συγκεκριμένες κατηγορίες επισκεπτών. Επιπλέον, η ενσωμάτωση τεσσάρων διαφορετικών οντολογιών που σχετίζονται με την τεκμηρίωση αντικειμένων (CEO), τις μεθόδους διατήρησης (CMO), τη χωρική διαχείριση (MSO) και την αξιολόγηση εκθέματος/διαδρομής (ERO) επεκτείνουν την ικανότητά τους να καταγράφουν και να ανταλλάσσουν μεταδεδομένα ζωτικής σημασίας για την εξέλιξή του ρόλο τους στον τομέα του πολιτισμού. Το τΨΣ το οποίο υλοποίησε το έργο, εγκατέστησε εξοπλισμό ανίχνευσης επισκεπτών στους χώρους του ΜΝΕΠ, με τον οποίο σκοπεύει να συνεχίσει τη μελέτη στην επιστημονική περιοχή της ανίχνευσης ανθρώπων σε εσωτερικούς χώρους και να επεκτείνει την συνεργασία του με το Υπουργείο Πολιτισμού. Έχουν προκύψει ήδη 2 επιστημονικές δημοσιεύσεις από το έργο για την Ομάδα Έργου του τ.ΨΣ και βρίσκεται σε εξέλιξη μία τρίτη. Η πειραματική εμπειρία προβλέπεται να ενσωματωθεί στην εκπαιδευτική διαδικασία του τμήματος, με την ίδρυση σχετικού εργαστηρίου Ασύρματων Δικτύων Αισθητήρων.

Αποτελέσματα Έργου

Μετάβαση στο περιεχόμενο