Η προτεινόμενη Πράξη «Άριστες Εργαστηριακές Πρακτικές στην Πολιτιστική Κληρονομιά: Αναβάθμιση των Υποδομών και Διεύρυνση των Ερευνητικών Προοπτικών του Εργαστηρίου Αρχαιομετρίας» στοχεύει στην διεύρυνση και ολοκλήρωση των ερευνητικών δυνατοτήτων του LA@UOP σε περιφερειακό, εθνικό και διεθνές επίπεδο, λειτουργώντας στην κατεύθυνση δύο σύγχρονων συμπληρωματικών κατευθύνσεων της Πολιτιστικής Κληρονομιάς:
(1) τις μη-καταστρεπτικές αναλυτικές προσεγγίσεις τέχνεργων και υλικών της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, με έμφαση στην Ηλεκτρονική Μικροσκοπία και με συνοδές φασματοσκοπικές τεχνικές για την αξιοποίηση των πλέον σύγχρονων αναλυτικών συσκευών, εστιάζοντας κυρίως σε εργαλεία της Ηλεκτρονικής Μικροσκοπίας, και
(2) Τις ψηφιακές αποτυπώσεις υλικών και χώρων για την ολιστική διαχείριση τέχνεργων, μνημείων και χώρων της Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
Οι αναφερόμενοι τομείς/στόχοι της Πρότασης εμπίπτουν στον Στρατηγικό Στόχο Πολιτισμός – Τουρισμός – Δημιουργική Βιομηχανία με εμφανή στοιχεία Εξωστρέφειας και Διασύνδεσης σε επίπεδο Περιφέρειας Πελοποννήσου (ΠΠ) και με προεκτάσεις στο σύνολο της χώρας. Με την υλοποίηση της προτεινόμενης Πράξης, προμήθειας σύγχρονου επιστημονικού εξοπλισμού και δημιουργίας νέων ερευνητικών θέσεων, το LA@UOP θα μπορέσει να αντιμετωπίσει με πληρότητα τον εκπαιδευτικό και ερευνητικό του ρόλο, ως ένα σύγχρονο, καινοτόμο, περιφερειακό Κέντρο Αριστείας με διεθνή ακτινοβολία, στην έρευνα της Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Παράλληλα, θα δοθεί μεγάλη έμφαση στη συνεχή αλληλεπίδραση με Ερευνητικά Κέντρα, Εφορείες Αρχαιοτήτων, ΝΠΙΔ και εταιρείες έρευνας και ανάπτυξης από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Η προτεινόμενη Πράξη θα οδηγήσει στη διεύρυνση και ολοκλήρωση των ερευνητικών δυνατοτήτων του LA@UOP σε περιφερειακό, εθνικό και διεθνές επίπεδο. Πιο συγκεκριμένα, θα οδηγήσει άμεσα:
• Στη δημιουργία 13 νέων θέσεων εργασίας μακράς διάρκειας (μέσω υποτροφιών και συμβάσεων εργασίας) για νέους ερευνητές,
ενισχύοντας σημαντικά το ερευνητικό προφίλ του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.
• Στη δυνατότητα πρόσβασης και χρήσης του επιστημονικού εξοπλισμού του LA@UOP σε 24 διδακτορικούς – μεταδιδακτορικούς ερευνητές για την υλοποίηση στοχευμένης έρευνας μικρής διάρκειας, ενισχύοντας σημαντικά τα δίκτυα συνεργασίας με πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα της Ελλάδας και του εξωτερικού.
• Στη διοργάνωση εξειδικευμένων σεμιναρίων/workshop για νέους ερευνητές, αρχαιολόγους και μεταπτυχιακούς φοιτητές, με στόχο την παροχή εξειδικευμένων επιστημονικών γνώσεων. Παράλληλα, κατά τη διάρκεια υλοποίησης του έργου θα υπάρχει διαρκής συνεργασία με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς έρευνας και πολιτισμού της Περιφέρειας Πελοποννήσου, μέσω των οποίων θα επιτευχθεί:
• Παροχή άνευ τιμήματος Αναλύσεων και Αποτυπώσεων χώρων και τέχνεργων από τα ΝΠΙΔ Εταιρεία Μεσσηνιακών Σπουδών και Ανασκαφές Αρχαίας Θουρίας.
• Συνδιοργάνωση Ημερίδων για τον Πολιτισμό και την Ανάπτυξη της ΠΠ με το Μανιατάκειο Ίδρυμα και την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού.
• Πρόσβαση σε δομές της ΠΠ στις οργανολογίες της Ηλεκτρονικής Μικροσκοπίας για μετρήσεις περιβαλλοντικών υλικών που σχετίζονται με προστατευόμενους χώρους και ζώνες πολιτισμικής και περιβαλλοντικής σημαντικότητας (π.χ. Μεγαλόπολη, Πυλία, Βιομηχανική Περιοχή Πατρών).
• Συνεργασία με το ίδρυμα Γ. & Β. Καρέλια για εκπαιδευτικές δράσεις στον Πολιτισμό.
• Συνεργασία με το ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντόπουλου για τον Πολιτισμό, το Περιβάλλον και την Βιώσιμη Ανάπτυξη της Πελοποννήσου.